неделя, 31 май 2015 г.

Образованието, глупако!



Да, разбира се, че липсата на работа е сред основните предпоставки на бедността - но не и основнаТА, както твърдят колегието от Института за пазарна икономика в инфографика http://www.bednostbg.info/news/infografika/, представена в рамките на проекта им за бедността в България.






По-важното, обаче, което колегите от ИПИ тук пропускат, е че бедността е основната предпоставка за липса на достатъчно образование (което e и предпоставка за липса на работа, което пък - едва на трета стъпка - е предпоставка за бедност). Затова и бедността се възпроизвежда, и то много бързо у нас.

За да се разкъса този порочен кръг, са необходими големи инвестиции в образованието - и на бедните.


С постоянно намаляване на бюджетните разходи, което колегите от ИПИ винаги са защитавали, качествено образование за всички, включително и бедните, няма как да се постигне.

Чакам наистина с голям интерес какви политики ще предложат ИПИ в светлината на данните, които оповестяват:

 "Бедността сред децата също е водеща, като немалка част от нея се формира в семейства с един родител или в многодетни семейства, които често имат малцинствен профил. Рискът от бедност при последните е особено висок - 2/3 от домакинствата с три или повече деца са в риск от бедност, а над половината са в дълбока бедност. Тук водещи са проблемите на образователната система и по-конкретно на училищното образование, което не успява да промени съдбата на децата, които живеят в гета." 

http://www.bednostbg.info/news/bednost-i-riskovi-grupi/

Няма коментари:

Публикуване на коментар