вторник, 2 февруари 2021 г.

Президентът опитва да преформатира изборния дебат: интервю за БНР - Пловдив

https://bnr.bg/plovdiv/post/101414759/prezidentat-opitva-da-preformatira-debata-za-izborite

Заявката на президента Радев за втори мандат  прави опит да промени начина, по който се представя в медиите битката за парламентарни избори, заяви Ружа Смилова, политолог и  програмен директор на Центъра по либерални стратегии.

Управляващите от ГЕРБ се опитват да представят битката за парламентарните избори  основно като битка между БСП и ГЕРБ, и това е изгодно за тях, защото те и в момента са първа политическа сила според последни  социологически проучвания.  

Това, което Радев се опитва да промени, е да представи тази битка като „за“ и „против“ модела на  корумпирано управление 10 години на Борисов.

Според политолога, с  този ход Радев, който е с висок райтинг – над 50 % одобрение, срещу 50 процента неодобрение за Борисов, прави ясно позициониране, че няма да чака други политически играчи да заемат пространството и да определят основната линия. Един успешен президент, като Радев е закономерно да се кандидатира за втори мандат.

Радев  опитва да преформатира дебата, не две партии една срещу друга, а концепция за обновяване на България, завръщането на държавата на гражданите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар