петък, 4 ноември 2016 г.

По повод една морална критика срещу "умните и красивите"

Моралната критика на Алексей Пампоров срещу "умните и красивите":
"Не може да претендирате за експертиза и да се държите като частни хора. Гласувайте за когото си искате, гласувайте както си искате, но не обяснявайте, че вашият глас и мнение са по-правилни защото сте експерти. Именно в това е красотата на демокрацията - и неграмотният и професорът имат право да кажат какво искат, защото трябва да живеят заедно."
1. Не виждам никакъв "морален" проблем в това гражданин да е експерт, и в същото време да има своя позиция като частно лице.
Експертите са равни граждани с всички останали - те имат един и само един глас.
Но имат и своето знание, което не просто могат, а са длъжни да споделят с обществеността. Вярвам, че е обществено задължение на експертите в една демокрация да информират обществеността за наличието на аргументи за или против определена позиция, аргументи, които според съответния експерт са валидни и значими. Право (може би дори задължение) на всеки гражданин пък е да формира собствена позиция на база своята оценка на тези аргументи.
Да се отнема правото на експерти да имат своя гражданска или политическа позиция, само защото са експерти (и не дай Боже може да повлияят с аргументите си на останалите граждани), е равнозначно на ограничаване правото им на изразяване, и то само защото са експерти. Това е дискриминативно третиране на експертите, отнемане на тяхно гражданско право - правото им на изразяване. Не вярвам демократи да са готови да защитават подобна позиция.

2. Има, обаче, и по-сериозен проблем с една подобна позиция Тя внушава, че в демокрацията нужда от експерти няма. Но не само това - експертите са дори вредни за демокрацията, защото я корумпират със своята експертиза.
Подобна позиция е възхвала на "post-truth politics". Шампионът на такова разбиране за демократичната политика е Тръмп - фактите нямат значение, затова можем да си говорим каквото ни харесва, да си противоречим, да лъжем. Важното е да звучим убедително.
Смятам, че подобна позиция - за вредата на експертите за демокрацията - е непремислена и вътрешно противоречива. Благодарение на подобни позиции демокрацията традиционно е имала лошо име.

Вярно е, че демокрацията изисква признаването на правото да грешим (по думите на Jeremy Waldron "the right to be wrong is a constituent feature of democracy"). Но ако една демокрация системно произвежда грешни политики и влошава качеството на управление, трудно може да бъде защитена. Почти няма теоретици на демокрацията, които да не настояват, че, за да бъде предпочитана форма на управление, демокрацията трябва да произвежда и резултати, които са за предпочитане пред резултатите, произведени от алтернативни форми на управление. За да е изпълнено това условие, експертизата е ключова. Експертизата не вреди, а помага на демокрациите.

4 коментара:

  1. Ружа, за мен експертното знание означава да бъдат предложени и обсъдени различните гледни точки. Референдумът за мажоритарен вот несъмнено изисква много, ама много сериозен дебат защо се стигна до там пропорционалната система да бъде компрометирана и считана за несправедлива в България. Ощ евчера го написах, ще го повторя и тук - ти си един от политолозите в България, които безкрайно уважавам именно заради балансираните оценки и умереността. Моят пост вчера не беше срещу теб. Моят пост беше срещу корелацията "ТТ-бойкот", която ни се внушава като единствената възможна. Ами не е. Моят пост не визираше теб.
    Когато човек е професионално ангажиран с дадена формация обаче, той е редно да се обозначи и да каже - аз говора като експерт на тази формация, нашите предимства са такива и такива. Вашите недостатъци - такива. А какво ме афектира ли? Когато пуснах ФБ, 10 от моите приятели бяха сложили като фон идентичен банер на ТТ и имаха пост за бойкот. Извинявай, но това или не е случайно или е психоза, която надявам се, поне малко разтърсих.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване

    2. Информацията за професионална ангажираност с определена формация е публична. Често формациите, като тези, в които работя - СУ и ЦЛС, нямат единна позиция по важни въпроси - какъвто е случаят и понастоящем. Колеги ще гласуват по различен начин на изборите, и някои ще бойкотират, а други не този безумен според мен референдум. Не знам и защо очакваш, че когато човек заема позиция, тя трябва по някакъв начин да обвързва организацията, в която работи. Всеки от нас заема и свободно отстоява свои позиции. Също - не виждам защо очакваш някой да се оправдава, че заема позиция както по отношение на референдума, така и по отношение на кандидат за президент, и тя съвпада с позицията, заета по тези теми от негови приятели. Изборът и референдумът се провеждат в един ден, и е напълно нормално да се очаква, че граждани ще заемат позиции и по двата въпроса. Не разбирам и какво наричаш "корелация ТТ - бойкот" - имам приятели, които не са за бойкот, а за "3 не", както и такива, които няма да гласуват за ТТ. Къде е тази корелация - как я установи?

      Изтриване
  2. Здравейте,

    Имате ли нужда от легален лихвен процент за заем от 3% ?, Данте Паола Кооперативна помощ предлагат заеми на физически лица и организации Заем, Нашите заеми са добре застраховани и максималната сигурност е наш приоритет, ние предлагаме заеми, които са на разположение.

    * Лични заеми (сигурни и необезпечени)
    * Бизнес кредити (сигурни и необезпечени)
    * Комбиниран кредит
    * Консолидационен заем и много други:

    Ако проявявате интерес да ни се обадите с получаването на този имейл, за да позволим транзакцията да продължи, може да се достигне чрез електронна поща: dantecooperativehelp@hotmail.com, за бърз разговор в чата или whatsapp / +393511067514.

    Много поздрави,
    Данте Паола,
    Обадете се / Затваряне +393511067514
    C.E.O / Консултант.
    Помощ за сътрудничество на Данте Паола.
    dantecooperativehelp@hotmail.com

    ОтговорИзтриване