вторник, 9 декември 2014 г.

Върви ли към анти-либерализъм десницата в България? Размисли по повод изказвания на министър Москов

Днес, 9 декември, Петър Москов (http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/petar-moskov-v-ciganskite-geta-njama-darzhava.html)  се извини за острите си думи от 7 декември (относно ромските махали и непращането на линейки в тях). Но не се отказа от смисъла им. 

Смятам, че думите му както от 7, така и от 9 декември трябва да бъдат взети много насериозно, доколкото може да се окажат симптоми за опасна тенденция в развитието на Реформаторския блок ( и на ДСБ в частност).  

В някои кръгове там като че се залита по посока на един анти-либерализъм, характерен в Европа доскоро само за Унгария на Виктор Орбан.

Дано това се окаже само отделен грешен ход, който бързо бъде коригиран и никога - повтарян!

*****
Отвъд конкретния казус, стоят и следните  важни въпроси:
1. Дали ДСБ, чийто заместник-председател е г-н Москов,  е против етнизирането на важни обществени проблеми
2. Дали ДСБ е наистина за правова дърважа - гарантираща не на последно място равните права на всички свои граждани.

****
Малко повече за изказванията на министър Москов от последните дни: 
Смисълът (ако оставим настрана острите думи) на казаното от министър Москов на 7 декември беше: 
1. проблемът с линейките и Спешна помощ е до голяма степен етнически: 3/4 от нападенията над екипи на Спешна помощ стават в цигански махали.
2. освен идентифициране на проблема, министър Москов постави и  ултиматум: до решаването на проблема със сигурността на екипите на СП,  циганските махали с всичките им жители, (български граждани с конституционно гарантирани права като на всички останали български граждани) няма да бъдат обслужвани от екипи на Спешна помощ.

В интервюто си от 9 декември пре БТВ господин Москов:
1. НЕ призна, че е дълбоко проблематично министър да поставя противоконституционни ултиматуми, заплашвайки да лиши от права етнически обособена група хора - заради нарушения, извършени от отделни предполагаеми представители на дадения етнос (данните, цитирани от господин Министъра, се оказаха подвъпрос, доколкото се оказа, че не е ясно дали някой е събирал информация за етническата принадлежност на извършителите на нападения над екипи на СП).  
2. Дистанцира се и от "либералните критики", отправени към изказванията му, като влезе в анти-либерална риторика, доскоро свойствена само на Атака.

И още нещо: макар, че министър Москов на  9 декември каза най-малко три неща (че се извинява за неуместните си изрази, че проблемът е един и същ, независимо от етноса на извършителите, както и че решението няма да е отказ от обслужване, а засилена охрана) нежеланието му да се откаже от смисъла на изказванията си от 7 декември поставя под въпрос казаното на 9 декември за "неетническия характер на проблема" и оттеглянето на ултиматума.  

Остава да виси въпросът: на кои точно негови позиции трябва да вярваме всъщност: на изказаните на 7 декември, или на заявеното на 9 декември?

Няма коментари:

Публикуване на коментар